Zhineng Qigong-lessen

Qigong is een Chinese vorm van meditatie met rustige en vloeiende bewegingen. Het lijkt op Taiji en wordt ook wel Chinese yoga genoemd. De zachte bewegingen helpen je meditatie omdat je zo je aandacht makkelijker naar binnen gericht kunt houden. De oefeningen brengen helderheid in je geest en je lichaam komt in een weldadige rust waardoor het zijn natuurlijke balans (her)vindt. Je ontspant en blijft in je kracht. Zo kom je ook in contact met wat voor jouw welzijn belangrijk is.

Zhineng Qigong ( ook geschreven als Chi Neng Qigong) is een vorm van Qigong waarin een aantal toegankelijke en zeer effectieve Qigong-oefeningen zijn samengebracht. Deze oefeningen zijn erop gericht je energieniveau te verhogen, meer souplesse in het lichaam te brengen en je emotionele systeem in balans te brengen. Je leert meer in het moment te leven, beter om te gaan met stress en prikkels om je heen. Met Zhineng Qigong stimuleer je het zelfhelend vermogen van je lichaam. Je oefent ook de concentratiekracht van je geest, waardoor je je beter kan richten op de dingen die voor jou belangrijk zijn. Je ontwikkelt je wijsheid en evenwichtigheid. Je blijft meer in balans en richt je op je kracht en op datgene waar je voldoening uit haalt.

Wat is Qi?
In westerse termen wordt Qi het best omschreven als ‘levensenergie’. Het is de energie die al dat leeft doet groeien. Het is de energie die alles in beweging houdt waardoor er geen stilstand bestaat en alles in ontwikkeling is en blijft.
Qi  kun je ook voelen in je lichaam, bijvoorbeeld als een heel licht tintelend en warm gevoel. Als je je aandacht naar bijvoorbeeld je handen brengt dan kan je wellicht voelen je dat er ‘leven’ – Qi – in je handen zit.

De meest pure Qi kan kan alle vormen aannemen. Tot welke vorm Qi zich ontwikkelt, is afhankelijk van de informatie die de richting geeft aan Qi. In het menselijke lichaam is de informatie in bijvoorbeeld het DNA van een cel richtinggevend. Bij een haar bijvoorbeeld zorgt het DNA ervoor dat de cel zich tot een haarcel ontwikkelt. Zo heeft het hele lichaam een perfect informatiesysteem dat ervoor zorgt dat je lichaam zijn uiteindelijke vorm aannneemt en vrij kan functioneren. Wordt dat vrije functioneren gehinderd, dan kan er ziekte ontstaan.

Ook je gedachten, onbewuste en bewuste, zijn informatie die zich weerspiegelen in je lichaam. Ze hebben een sterke invloed op je emotionele systeem en je lichaam. Gedachten bepalen ook hoe je de wereld om je heen ervaart en hoe je je gedraagt in de wereld.

Qigong betekent het werken met Qi. Vrij vertaald zou je kunnen zeggen dat je met Qigong je lichaam en geest oefent om meer in balans te zijn, je vrije zelf te zijn en meer rust en wijsheid te ontwikkelen in het dagelijks leven.

Meer over de lessen
In mijn lessen geef ik graag de oefeningen en inzichten door die ik heb opgedaan in mijn intensieve trainingen bij meerdere Chinese Zhineng Qigong-leraren, zowel in Nederland als tijdens mijn retraites in China. In het bijzonder heeft het ontwikkelen van het bewustzijn mijn belangstelling. Zowel de fysieke oefeningen als de meditatietechnieken van Qigong maken het mogelijk om meer in het moment te leven en je lichaam en geest te ontspannen. In het dagelijks leven kan je op die manier beter in jezelf ervaren wat goed voor je is en wat een goede manier is om met datgene wat zich aan je voordoet, om te gaan.

Daarnaast geven de Qigong-oefeningen je gelegenheid, opgeslagen spanning in je lichaam op te lossen en maken ze je lichaam soepel en vrijer. Met Qigong oefen je ook een positieve mindset waardoor je krachtiger in het leven staat en je je beter kan richten op wat voor jou belangrijk is. Je richt je op een evenwichtiger bestaan waarin je jezelf optimaal kan uitdrukken.  Ben jij zelf in balans, dan ben je ook een rustpunt en inspiratie voor de wereld om je heen.

De lessen richten zich op jouw welzijn. Ontspanning en plezier staan voorop. Een deel van de oefeningen wordt op een stoel gedaan. En een groot deel van alle oefeningen kan zowel staand als zittend gedaan worden. De lessen worden bezocht door een gevarieerde groep cursisten van alle leeftijden. Het samen oefenen stimuleert en geeft verdieping en verbinding met elkaar.

Ik geef les in Den Haag op de Koningin Emmakade 133 en werk sinds kort samen met  Wabke Bouman, zodat we samen een breder lesaanbod kunnen aanleveren. Ook zij geeft Zhineng Qigong-lessen in Den Haag. Al eerder zijn wij samen Qi Friends begonnen: een organisatie die trainingen en workshops in Zhineng Qigong aanbiedt. En nu hebben wij onze lessen ook ondergebracht in Qi Friends.

Kijk HIER voor praktische informatie over mijn lessen in Den Haag bij Qi Friends